Весь зворотний шлях до блоку "В" я пролітаю дуже швидко. Коридори, рівні, поверхи – все миготить перед очима низкою сірих стін і контрольних пунктів. Уся частина міста, з цього боку від моста рівноправності, виглядає нескінченним сірим полотном, на відміну від життя, що по той бік берега. Між цими двома абсолютно не схожими районами розтягнулася величезна прірва. Кажуть, це сталося під час будівництва. Через особливості породи стався обвал, який розділив Ребут-сіті на дві частини.
Але і в нашому суспільстві стався не менший розлом. Який же символічний вигляд це має. Назва мосту і така разюча відмінність у життях мешканців. Про яку рівноправність і рівність йдеться, якщо по той бік берега люди можуть дозволити собі придбати все, вплітаючи нитки дорогоцінних металів у волосся? У той час як ми, просто об'єкти, збираємо келони і живемо в сірому райдері, місяцями харчуючись несмачною однокомпонентною кашею без солі. Ми просто робоча сила, що обертає цей механізм ціною власного життя та емоцій
Усе, що відбувається навколо - давно здається мені спотвореним і неправильним. Останнім часом я дедалі частіше замислююся над тим, чи справді система Ребут-сіті ідеальна? І чи в цьому полягає місія жителів міста? Нам постійно кажуть про виживання виду, але чи є в цьому сенс, якщо ми дедалі меньше нагадуємо людей? Сліпо довіряючи лише проморолику, який транслюють щодня за розкладом та тому, що написано в особових справах.
Я з жахом уявляю, що відбувається з тими, хто досягає віку переробки. Адже місто не має забезпечувати тих, хто стає слабким і немічним. Не маєш можливості прогодувати себе – це прямий шлях в один кінець.
Сорок п'ять. Саме стільки часу відведено кожному з об'єктів. Після досліджень та низки аналізів, вчені прийшли думки, що це кінцева дата оптимального використання фізичної оболонки. Далі організм слабшає і починає старіти. Такі об'єкти не можуть виконувати свою роботу на сто відсотків, і частіше звертаються до медчастини з різними скаргами. А отже - перестають приносити користь суспільству.
Приблизно за три місяці до того, як об'єкту виповнюється сорок п'ять, його графік регулюють, змінюючи час праці. Година на день відводиться на те, щоб вивчити нові файли. Про підготовку до завершення життєвого циклу. Про важливість цього етапу та користь до суспільства.
Коли я ще працювала на рівні "J", то була знайома з жінкою – Карлою. Пам'ятаю, як вона умиротворено очікувала моменту віку переробки і як гордо йшла коридором у камеру утилізації. Мене охоплював страх і усвідомлення того, що вона просто добровільно змирилася з тим, що з нею зроблять. Більше того, вона беззаперечно вірила в те, що було сказано в тих підготовчих файлах.
Ціла низка різноманітні думок проносять в моїй голові, змушуючи ще більше розмірковувати над системою. Дивна зустріч з адміністратором і наша розмова не полишає мене. У його словах, у тих картинках, які транслювалися на екрані – у всьому цьому відчувається якийсь підступ. А ця фраза про стеження?
Машинально обертаюся, піднімаючи погляд угору – туди, де маленький пристрій записує моє зображення. Відчуваю себе дурною частиною якогось експерименту, подібно до тих бактерій під склом, що я розглядала в мікроскоп.
Спускаюся нижче, минаючи відсік пункту контролю, і повертаю в коридор, практично врізаючись у жіночу фігуру. На секунду я розгублено дивлюся на ту, кого ледь не збила з ніг, і кров холоне в жилах. Ось її я б хотіла зустріти найменше. Намагаюся надати обличчю якомога спокійнішого виразу і дихати рівніше. Блондинка оглядає мене, проходячи поглядом по моєму обличчю, ніби скануючи його. Гірше, ніж будь-яка система захисту на входах у блок.
– Об'єкт 2104, яка несподівана зустріч. – Жаклін промовляє це так, що я знову відчуваю себе ніби на допиті.
– Справді. Несподівана.
Нарешті беру себе в руки, повертаючи обличчю максимально байдужий вираз на який здатна, і намагаюся обійти "перешкоду". Але Рід не дає мені й кроку ступити, перегороджуючи шлях.
– Поспішаєте на робоче місце?
Блакитні, трохи мутнуваті від застарілої ін'єкції райдужки не залишають незайманих місць на моєму тілі. Скептичний, пронизливий погляд, що не обіцяє нічого хорошого.
– Так. Об'єкт 1986, у мене багато роботи на сьогодні. І я хочу виконати завдання вчасно, щоб не втрачати келони.
Намагаюся говорити якомога спокійніше та впевненіше.
– О, не думаю, що сьогоднішня зміна дозволить вам закрити райдер.
Злісні нотки просто дзвенять між слів, і я напружуюся. Недобре передчуття пронизує холодним потоком. Кожне слово голови контролю звучить ніби провокація.
– Що ви маєте на увазі?
– Скоро ви самі дізнаєтеся.
Ця фраза тільки посилює мій і без того схвильований стан. Найбільше я зараз боюся того, що Ітан наробив дурниць. Його реакція, коли мене забрали, і те, що адміністратор запитував саме про Еванса, - усе це підкидає мені жахливі думки.
Звичним коротким кивком голови я завершую розмову, і ніби запрограмована машина рухаюсь далі, намагаючись не надто прискорювати кроки. Хоча, була б моя воля, я бігла б чимдуж до лабораторії.
Жаклін розвертається і йде поруч довгим, яскраво освітленим переходом. Глава контролю з непроникним виразом обличчя слідує зі мною, минаючи черговий проліт. А я намагаюся зайвий раз навіть не повертати голову і вже тим більше не ставлю зайвих запитань, щоб не викликати підозр. Всередині все тремтить від поганого відчуття наближення небезпеки, але продовжую вперто ігнорувати це дивне відчуття. Тілом проходить хвиля мурашок, концентруючись десь поміж лопаток невидимим тягарем. Коли я вже не очікую почути пояснення, Рід раптом вимовляє:
– Об'єкт 2092 був оштрафований і зараз перебуває під вартою. Я якраз прямувала в блок "В", щоб перевірити чіп вашого наукового керівника.
Слова, сказані блондинкою, вибивають усе повітря з моїх легень.
"Ні-ні-ні-ні, прошу, тільки не це!"
Ноги в одну мить наливаються свинцем, і мені навряд чи вдається їх переставляти. Сповільнивши хід, я просто намагаюся не впасти. Під пильним поглядом глави докладаю максимум зусиль, щоб не видавати весь жах, який скував моє тіло у свої щільні лещата. Голос Жаклін відбивається луною всередині черепної коробки, і під язиком збирається неприємний кислуватий присмак, формуючись у щільний клубок посеред горла. Прикушую внутрішню поверхню щоки, щоб не видавати весь спектр накопичених емоцій, і просто йду вперед.
Рід, так само як і я, трохи уповільнює хід, намагаючись не зводити з мене пронизливого погляду. І я знову почуваюся об'єктом під склом, за яким спостерігають і вивчають. Вона намагається знайти те заборонене, що я приховую. Вивести на емоції, щоб точно так само поставити і на мені клеймо "брак".
– Ви знали, 2104, що об'єкт 2092 підвладний емоціям?
У голосі так і плеще отрута. Слова, що роз'їдають і залишають опіки. Ковтнувши слину і знову зробивши кілька кроків, намагаючись не показувати справжні почуття, я відповідаю:
– Ні. Стосовно мене об'єкт 2092 ніколи не виявляв заборонених дій. Діяв за статутом і згідно з робочими нормами.
Відчуваю, як тремтять коліна при кожному кроці, а відстань до лабораторій здається надзвичайно довгою, практично нездоланною. Нарешті, минаючи систему охорони в блоці лабораторій, ми перетинаємо приміщення верхніх наукових відсіків.
Ліфт попереду змушує мене трохи здригнутися. Коли я бачу заповітну мету, знаю, що від Ітана мене відокремлює кілька поверхів - я готова зірватися і бігти. Доводиться докладати максимальної кількості зусиль, щоб не наробити дурниць.
Пульс зашкалює ще з того моменту, коли Рід повідомила про штраф. Браслет на моїй руці вже кілька разів вібрував, попереджуючи про завищені показники. І судячи з того, як пульсує у скронях, я перебуваю в стані близькому до паніки.
Нарешті дзеркальні стінки кабінки відрізають нас із Жаклін від зовнішнього світу. Мій погляд чіпляється за табло, на якому змінюються цифри, показуючи інтервал до прибуття на необхідний рівень. Час тягнеться катастрофічно довго. Ніби хтось спеціально поставив подібний слоу режим. Цифри настільки повільно перемикають хід, що я готова завити від цього, дряпати пальцями дзеркальні дверцята, аби швидше опинитися в лабораторії. І тільки відображення блондинки змушує мене стояти струнко, чекаючи прибуття. І просто дихати, бездумно дивлячись перед собою.
Нарешті поверх NC, і варто тільки опинитися в знайомій лабораторії, як я знову відчуваю неконтрольований страх, що обрушився на мене так різко, хіба не збиваючи з ніг. Одного погляду достатньо, щоб оцінити масштаби катастрофи. У приміщенні все перевернуто. Монітор над столом розбитий, і зображення на ньому спотворене павутиною тріщин. Кілька колб перетворилися на уламки, а зелений реактив розплився калюжею під ногами в одного з вартових.
Ітан сидить на стільці боком до мене. Зап'ястя чоловіка скуті прозорою стрічкою-наручниками за спиною. І щойно він повертає голову, помічаю запечену кров у нього на губі.
"Вдих, Ешлі! Просто дихай"
Ноги стають ватяними, надто м'якими, ніби всі кістки відразу розчинилися і нічого більше не тримає мене у вертикальному положенні. І мені потрібна шалена кількість сил, щоб не зустрітися обличчям із металевими пластинами підлоги.
Одного погляду блакитних очей достатньо, щоб усе всередині обірвалося з оглушливим дзвоном. Найстрашніші думки, вибудувані моєю підсвідомістю, зараз втілюються в реальність: кілька людей у формі з електромагнітними шокерами в руках стоять поруч з Евансом. Рід обертається, розглядаючи мою застиглу на вході фігуру.
– Щось сталося, 2104?
Трохи примружившись, жінка схиляє голову набік, а губи розтягує в хитрій усмішці. Можу заприсягтися, Рід зараз просто насолоджується моїм станом, зчитує його і, я впевнена, мені також уже винесено вирок.
Відводжу погляд від Еванса, намагаючись бути якомога спокійнішою. Але колір обличчя, який зараз подібний до білосніжного халата, і мої очі, сповнені страху, напевно видають мене з головою.
– Ні. Добре, що вдалося виявити порушника. Сподіваюся, система прийме відповідні заходи.
Випльовую ці слова, які застряють у моєму горлі, з неприємним поколюванням впиваючись у язик, роз'їдаючи до болю слизову. Це звичайна фраза будь-якого з членів Ребут-сіті. Ту, що змушують завчити будь-якого мешканця, який ледь вчиться вимовляти слова. Саме так має реагувати об'єкт на те, що відбувається, і в будь-якій незрозумілій ситуації приймати дії системи як єдине правильне рішення. Але наразі моє серце готове розірватися від болю, який приносять ці слова тому, хто сидить по ліву руку від мене.
Намагаюся більше не дивитися в бік Ітана. Не наражати його на ще більшу небезпеку. Не приносити йому ще більше зла. Підходжу до столу і тремтячими пальцями беру дисплей із завданнями на зміну. Зосередитися на рядках не виходить, бо очі застилає непроглядною пеленою. Моргаю часто, намагаючись, щоб жодна крапелька не зірвалася з вій, залишаючи безпечні кордони.
Рід дивиться мені в спину, я відчуваю її погляд. Той самий, який пронизує і намагається викрити на злочині. Погляд, який здатен сканувати. Прикриваю очі, сильніше заплющивши повіки і намагаючись просто не видати себе. Зосереджуюся на диханні. І коли відчуваю, що тримаю ситуацію під контролем, починаю виконувати прості механічні дії. Переставляю вцілілі реактиви.
Жаклін ще кілька хвилин стоїть на місці, ніби робот, який раптом вирішив перезавантажити оновлення. А потім підходить до Ітана. І в цей момент мені стає ще гірше. Темні точки розпливаються перед очима. Від страху кінцівки моментально німіють, а дихати стає складно. Я близька до панічної атаки.
Голова контролю дістає голограмер з кишені, і вже за хвилину в її руках з'являється файл особової справи Еванса. Кілька натискань і зміни внесено.
– Об'єкт 2092, ви порушили пункти 24.01 та 24.02 статуту Ребут-сіті, наражаючи інших членів міста на небезпеку. Ваша поведінка і прояв емоцій не припустимі. Тож про цей інцидент стане відомо Адміністратору, а у вашу справу внесено чергову позначку. Також ви позбавляєтеся добової кількості келонів найближчі сім змін, та додаткових преміальних протягом випробувального терміну в шість місяців.
Кожне слово Жаклін боляче дряпає, залишаючи на мені нові сліди. Найбільше я боюся одного – вироку утилізацією. Затримую дихання.
– Чи визнаєте ви свою провину, об'єкт?
– Так, визнаю.
Голос Еванса твердий і в ньому немає ні грама каяття. Усередині мене все тремтить. І я голосно вдихаю, чим привертаю увагу стража, який тепер пильно спостерігає за мною. Доводиться затримати дихання, щоб потім повільно видихнути, ніби нічого не сталося.
– Я повинна перевірити роботу чіпа.
Ви ж нещодавно проходили перезавантаження?
Швидко повертаю останній реактив на підставку, хапаючись пальчиками за край столу. Перед очима все пливе, а від хвилювання у вухах ультразвук.
"Прошу, тільки не це!"
– Об'єкт 2104?
Якийсь час я не розумію, що звертаються саме до мене. Але знайомий номер повертає мене з трансу і я повертаю голову.
– Так?
– Ви допоможете мені. Підійдіть.
Ці кілька кроків я роблю так, немов ноги загрузли в болоті. Підошву складно відірвати від підлоги. І цей погляд навпроти... Він пропалює мою шкіру, впивається глибоко під ребра.
– Чим я можу допомогти? – язик ледь ворушиться, і здається ніби я забула всі слова.
Жаклін простягає маленькі датчики. Ті, що необхідно під'єднати до чіпа. А мене ніби знову облили холодною водою. Процедура перевірки страшенно болюча. Це не той звичайний контроль, через який проходить більшість. Тут усе набагато серйозніше. Крізь металеву пластинку проходять розряди струму. Скроні розриває від пекучого болю. Ця дія спрямована на те, щоб оцінити вплив чіпа на кору головного мозку і його взаємозв'язок із нервовими закінченнями.
– Підключайте, об'єкт. – Командує Рід, і охоронці кладуть руки на шокери, явно готуючись до будь-якого розвитку подій
Це жорстоко. Я не хочу завдавати йому болю. Пальці тремтять, коли на долоню опускаються датчики. Піднімаю погляд на Еванса, і він ледь помітно киває, дозволяючи мені провести ці тортури.
– Чого ж ви чекаєте, об'єкт?
Голова контролю трохи примружує очі, продовжуючи спостерігати за моєю реакцією. А єдине моє бажання зараз – встромити ці самі датчики в скроню блондинці й увімкнути передавач на повну потужність.
– Виконуйте наказ, 2104.
Голос Ітана звучить голосно і впевнено. Він як холодна сталь, що відрізає всі мої спроби до відступу, всі сумніви. І я впевнено роблю крок до нього, обережно прикріплюючи першу маленьку схему до пластини. Наші коліна ледь стикаються, і по спині проходить холодна армія мурашок. Еванс не відводить погляду, вдивляючись у мої очі. На дні блакитних озер хлюпочуться ті самі знайомі теплі хвилі, які з'являються там, коли я потрапляю в поле зору. А мої неслухняні руки ледь справляються з непосильним завданням. Хоч я і намагаюся виглядати впевнено.
– Добре. Відійдіть! – звучить команда, як тільки я встановлюю останній датчик.
Я роблю крок назад, і Рід підключає пристрій. Бачу, як вона виставляє показник напруги, що вводиться, на позначку максимум і натискає на кнопку перш, ніж я встигаю що-небудь зробити.
"Тільки не це!"
Розряд проходить по тілу Ітана, змушуючи його вигнулися і закинути голову назад, але він лише стискає зуби якомога сильніше, не видаючи при цьому жодного звуку.
Я одразу смикаюся вперед, але завмираю, так і не зробивши кроку, під суворим поглядом одного з вартових. Я нічим не зможу допомогти. А якщо не зможу тримати себе в руках, то швидше за все розділю долю 2092.
Чергова хвиля пронизує тіло Еванса, і він втягує повітря крізь зціплені зуби, міцно заплющивши очі. І одразу ж знесилено видихає, опустивши голову, ніби втрачаючи свідомість. Я практично на фізичному рівні відчуваю його біль.
Прикушую губу до крові, утримуючи себе від того, щоб не скрикнути разом із ним, коли третій розряд розтікається по тілу чоловіка. Цівка крові стікає з носа по губах 2092. А я повільно вмираю, дивлячись на це. І просто подумки прошу, щоб чіп визнали дійсним. В іншому разі... Навіть думати про це не хочу. Це просто вірна смерть. Болісна і довга.
У таких випадках чіп просто на живу виривають із тіла, бо в камері утилізації немає можливості під'єднати програму до зламаного датчика. А об'єкт повільно помирає від втрати крові або больового шоку.
Затамовую подих очікуючи вердикту.
Рід відключає пристрій і вже за секунду механічний голос вимовляє:
Чіп: A257VQ47JM
Належить: об'єкт 2092
Статус: робочий
Номер партії: відповідає коду.
Оновлення: остання дата перезавантаження 07.03.
Збій системи: 144 хвилини тому
Видихаю. Чіп робочий. Ця фраза миттєво стирає той липкий жах, що встиг розповзтися по моєму тілу, пронизував мене наскрізь.
Робочий. А це означає, що претензії мають зняти, а особисту справу поновити, прибравши останні зміни та мітку. Ітан сидить, схиливши голову донизу. І я не впевнена, що він при свідомості в цю хвилину. Крапельки крові, зриваючись із підборіддя, капають униз і, приземлившись на білосніжне полотно халата, розпливаються червоними плямами. Я не можу відірвати погляду від нього, дивлюся як один із помічників знімає датчики з пластини. Еванс не реагує на дії варти.
Жаклін, трохи невдоволено підтискаючи губи, вимовляє:
– Що ж... Об'єкт 2092. Ваш чіп визнано дійсним. Мабуть те, що сталося вранці, сталося внаслідок збою системи. Але це не скасовує того, що у вашу справу буде внесено поправки і нову мітку. Також зберігається система санкцій і розподіл добової норми келонів. Рекомендую знову навідатися для перезавантаження, аби уникнути подібних проблем в подальшому. І також я повідомлю в медичну частину, аби ви пройшли додаткову перевірку фізичного здоров'я.
Я шокована настільки, що навіть не кліпаю очима. Попри результати перевірки, яка є скоріше тортурами, Ітан все одно отримує догану. Рід, піднявши підборіддя, зарозуміло обводить поглядом лабораторію і зупиняється на тих самих капсулах із відбраковуванням.
– Знаєте, об'єкт 2104, як відрізнити брак?
Глава контролю повертається до мене, скануючи холодними арктичними райдужками з маківки до п'ят. Я ж навіть не в силах перевести погляд на неї, невідривно стежу за кожною крапелькою, що падає на вже просочену кров'ю тканину. Від вироку і разючої несправедливості всередині все кипить, але хто я така, щоб суперечити?
– За результатами досліджень? – Не повертаючись відповідаю на питання, аби скоріше завершити наше спілкування.
– Брак завжди дає збій в ідеально налагодженій системі. І навіть якщо на початкових етапах він не проявляє себе, то в кінцевому підсумку, так чи інакше, стає ясно, що об'єкт не підходить суспільству Ребут-сіті. Контроль ретельно стежить за будь-яким відхиленням від норм.
Знову наголос на слові "стежить" і "відхилення". Це змушує мене ще більше збліднути, адже я вже чула про це сьогодні.
Що найжахливіше, під цими словами криється дещо більше, адже кожне з них ніби адресоване саме мені.
– Пам'ятайте про місію міста, об'єкт.
Не дочекавшись моєї відповіді, Жаклін розвертається і йде до ліфта разом із помічниками з , і поки дверцята не відчинилися, кидає в бік Еванса гордовитий погляд.
– Сьогодні вам пощастило, об'єкт 2092. Але не забувайте про ліміт міток. До швидкої зустрічі.
top of page
To see this working, head to your live site.
Об'экт підлягає знищенню
Глава 9. Збій
Об'экт підлягає знищенню
Глава 9. Збій
4 comments
Like
4 Comments
bottom of page
На моменті перевірки Ітана, у вас настільки вийшло описати і передати сцену, що я сама відчувала його біль та всі емоції Ешлі за весь розділ, це було надзвичайно 🙄