#Об'єктПозаСистемою
– Я тебе люблю, маленька.
Ітан каже це пошепки, так тихо, що здається, ніби це все відбувається лише в моїй хворій уяві. Гостра голка прорізає шкіру, входячи в плече. Я практично не відчуваю цього болю, бо серце стукає з такою швидкістю, що здається, ось-ось розірветься. Цей ритм заглушає все навколо, розмиває навколишнє середовище і блокує мої сприйняття. Еванс натискає на шприц, запускаючи прозоре знеболювальне, і легка прохолода розтікається під шкірою. Його голос звучить у моїй голові на повторі, раз по раз прокручуючи останню фразу. Я абсолютно не розумію, що відбувається зараз. Після всієї правди, яку я дізналася кілька хвилин тому, усередині утворилася порожнеча, яка миттєво затягує всі думки й почуття. Я розгублена, налякана, розбита тим, що відбувається.
Місце уколу неприємно пече, і я чекаю, коли ліки подіють. Коли перестану відчувати кінцівки і просто зможу прийняти подальші дії Ітана. Момент, коли він утилізує мене. Але оніміння не відбувається, і я злегка насуплююся. Еванс виймає голку і дуже тихо вимовляє:
– Не ворушись. Розслабся і зроби вигляд, що укол подіяв.
Серце знову прискорює ритм від його слів, хоча куди вже більше, якщо воно й так стукає як відбійний молоток, спричиняючи неприємний біль. Я боюся зайвий раз навіть моргнути, зробити вдих. Але слухняно лежу на кріслі абсолютно нерухомо. Я не знаю, що він задумав. Не знаю, що буде далі. Після всього почутого мені так складно довіритися йому знову, але, схоже, іншого варіанту в мене просто немає. І якщо моя доля в його руках зараз – я прийму будь-які його дії. Я і так у камері утилізації, мені вже нічого втрачати. Найгірше сталося, а решта – формальності. Прийняття ситуації повільно розтікається по венах новою болючою хвилею.
Скоро все закінчиться. У будь-якому випадку, що б не зробив Ітан, виходу немає. Звідси ніхто не повертається.
Еванс відходить, демонструючи порожній шприц глядачам по той бік скла. Я знаю, що Рід і адміністратор уважно стежать за тим, що відбувається. Їх, напевно, забавляє це видовище. Хіба може бути інакше? Ми всі всього лише піддослідний матеріал під товстим склом диких дослідів. Когось вбивають в капсулі, не дозволяючи навіть зробити перший подих, а в когось забирають змогу дихати заганяючи сюди.
З абсолютно впевненим виглядом
Ітан прямує до невеликого столика, на якому розкладені датчики. Вони – останній етап. Щойно їх підключать, зворотного шляху вже не буде.
Очі сльозяться, і єдине, що я можу робити зараз, просто дивитися в стелю, намагаючись не думати про те, що моє життя обірветься за кілька хвилин.
Я не розумію, що робить Еванс. Якщо він хотів мене врятувати, навіщо весь цей спектакль? Чи це чергове знущання наді мною? І те, що він не вколов знеболювальне, нічого не означає? Невже це було для того, щоб я просто відчула весь біль утилізації? Ці питання рояться в моїй голові, остаточно плутаючи. Я вже не знаю чому вірити і яка з думок у моїй голові – істина. Все змішалося в ту мить, коли він, у формі стражів, зайшов у це приміщення.
Ітан повертається, тримаючи в руках кілька дротів із маленькими пластинами. Я знаю, що буде далі – підключення до чипа. Принаймні, так було написани в ознайомчих файлах під час навчання. А після підключення... Розряд.
Розряд страху проноситься під шкірою неприємних холодом. Невже це все відбувається зі мною?
2092 зупиняється обличчям до Рід та адміністратора. Кожен його жест зараз показовий, точний, упевнений. Він починає під'єднувати проводки, а я знову задихаюся від нестачі кисню. Невже це справді кінець? Спочатку Еванс встановлює датчик побільше на грудях, у районі серця. Коли утилізацію буде завершено, він передасть на монітори сповіщення про те, що життєдіяльність об'єкта завершено. Пальці Ітана, приховані шаром чорного латексу, діють грубо. І мене пробиває тремтіння, адже тіло ще пам'ятає інші дотики. Ті, що дарували мені задоволення, які плавили свідомість. Я довіряла йому... Але це було до гіркої правди. Він робить все швидко і настільки чітко, що я вкотре дивуюся. Скільки разів йому доводилося підключати цей датчик іншим?
Обличчя його не виражає абсолютно ніяких емоцій. Райдужки байдуже ковзають по моєму тілу, підключаючи й інші пластинки, менші. Я не можу більше спостерігати за цим, тому прикриваю очі, відчуваючи, як по скронях стікають гарячі доріжки сліз.
Одну з пластин він встановлює на шию в районі яремної вени. Холодний метал торкається шкіри, і я шумно ковтаю. Цей дотик знову пробуджує зовсім інші спогади. Коли його губи торкалися ніжної шкіри, пробуджуючи трепетне збудження в тілі. Але зараз замість його губ, там спочиває датчик. А все, що було "до" вже не має значення.
Ще одна пластинка має бути прикріплена на зап'ясті, там, де прощупується пульсація від прискореного серцебиття. Щойно він починає встановлювати її, я чую приглушене клацання на фіксаторі, який стискає мою руку, а шкіру більше не саднить від кріплення. Широко розплющивши очі, дивлюся на Ітана і роблю глибокий вдих. Він лише підтискає губи, але продовжує дії, монотонно виконуючи роботу. Обходить крісло навколо, зупиняючись спиною до прозорої стіни, і кидає погляд на тонку смужку пристрою з таймером, які є обов'язковим атрибутом кожного об'єкта.
– Ще трохи, Еш.
"Трохи до чого? До утилізації? До того, як моє серце зупиниться? До чого?"
Чергова пластинка торкається зап'ястя, трохи вище пристрою. Друге клацання, і мої руки вільні. Але я продовжую слухняно лежати. Та й якби я хотіла втекти – куди? Мене знайдуть у будь-якому куточку Ребут-сіті. Тут не сховаєшся і не втечеш далеко. Переплетення сходів рано чи пізно, але неминуче, приведуть мене сюди ж. А вартові, які патрулюють поверхи, напевно мене просто пристрелять при спробі зробити хоч один крок. Та що казати, якщо один із них, людина в чорній формі, зараз тут. Напевно, я отримаю постріл у спину, навіть не встигнувши покинути межі камери утилізації. Тепер від нього можна очікувати все, що завгодно.
Ітан трохи нахиляється, щоб під'єднати останній датчик до моєї скроні. Той самий, який одним потужним імпульсом знищить чіп. Але все, що я бачу зараз – його блакитні очі. У них зараз відбивається весь мій світ, цілий всесвіт. Мить для мене зупинилася, а у віддзеркаленні його зіниць я бачу себе, все моє нетривале життя, яке проноситься за секунду.
Еванс відходить до стіни, де на дисплеї відображаються всі дані. Там чітко видно ритм мого серцебиття, що зашкалює і виходить за межі норми. Показано активність мозку, де показники так само збільшені. Напевно, немає жодного пункту, який би відповідав вимогам системи.
Там, на панелі, розташована всього одна кнопка. Варто лише натиснути, і під'єднаний до скроні датчик почне утилізацію. Ітан зволікає, ніби вичікуючи слушного моменту, відтягує неминуче. З мого місця добре видно його фігуру. Він стоїть впівоберта до мене, і я роблю повільний вдих, втягуючи неприємний запах, що витає в камері. Аромат болю і смерті, оплавленої проводки і паленої шкіри. Тепер я чітко розрізняю всі ці відтінки, розуміючи, що зовсім скоро цей запах посилиться. Тліюча плоть під металевою пластиною. Мені здається, навіть зараз скроні обдає окропом в очікуванні подальших дій мого ката, але продовжую вперто дивитися на Еванса.
Чи наважиться він на таке? Так? Значить так дійсно необхідно. Прийняти смерть від його руки. Як кара за довіру.
Бачу, як жовна грають на його щоках. Помічаю, як кисть потягнулася до кнопки. Час ніби зупинився на мить, сповільнився так, що тягнеться вічністю. Моя остання мить. Пальці Ітана опускаються на кнопку, і мене миттєво поглинає темрява.
Вибух проноситься з такою силою, що охоплює весь Ребут-сіті. Приглушає. Зі стелі на обличчя обсипається дрібна штукатурка упереміш із пилом, і я злякано смикаюся. У непроглядній темряві нічого не видно, і паніка накриває. Я не розумію, що відбувається. У голові все ще гуде від переживань і паніки, яка знову наростає з кожною секундою. Задихаюся від нерозуміння і, звільнившись від кріплень, сідаю на кушетці, хапаючись за горло.
Мені здається, я зовсім втратила здатність дихати. Не бачу нічого перед собою, а містом лунає ще кілька потужних вибухів, які цього разу звучать віддаленіше, але не менш лячно. Стіни вібрують від кожного потужного поштовху, і ця вібрація проходить по шкірі. Я не чула раніше нічого схожого.
Дуже голосно. До божевілля страшно. Здається, що наступний вибух буде десь поруч. Хочеться сховатися, втекти якомога далі від цього жахливого, руйнуючого, голосного гуркоту. Але бігти немає куди. Паніка накриває з головою, і я прикриваюся руками, намагаючись таким безглуздим чином захиститися від цього приголомшливого звуку. Минають частки секунди, і я скрикую, коли хтось торкається до мене.
– Еш! – Ітан струшує мене за плечі, а я досі не розумію, що відбувається. Темрява обволікає, і це до нестями страшно.
Він смикає мене до себе, а потім практично силою засовує в мою долоню якийсь предмет.
– Тримайся за мене. Треба йти! Швидше. – Його голос звучить віддалено, а в голові все ще лунають вибухи. Вуха заклало, і я ледь чую його голос, ніби він перебуває за стіною. Але він поруч, міцно утримує мене за плечі і швидко зриває датчики. – Одягни окуляри!
Нерозуміння та розгубленість. Я абсолютно не усвідомлюю що відбувається. Ітан знову струшує мене, намагаючись достукатися. А я, здається, зовсім відключилася від реальності. Дихання збите, і легені вже пече від нестачі повітря. Повна дезорієнтація.
– Корд! Зберися! – Еванс вириває з моїх заціпенілих пальців предмет і натягує на обличчя, і тільки зараз я розумію, що це ті самі окуляри, про які він говорив.
Кілька разів моргаю, перш ніж зір фокусується знову на обрисах камери утилізації та обличчі чоловіка. Прилад нічного бачення дає змогу розрізняти те, що відбувається, і мені стає трохи легше. Адже в непроглядній темряві я почувалася жахливо.
– Давай, маленька! – Ітан смикає мене до дверей, але ми не встигаємо зробити й кілька кроків, як перегородка від'їжджає вбік і на порозі з'являються вартові.
Закриваючи мене собою і піднявши зброю, Еванс стріляє не вагаючись. Постріли лунають один за одним, поки я в заціпенінні дивлюся на те, як падають люди у формі.
– Швидше!
Схопивши мене за руку, 2092 силоміць тягне до виходу, попутно піднімаючи зброю, загублену вартовим, і спритно пристібає до кріплення на поясі. Ноги не слухаються, і я, спотикаючись об тіла, що розпласталися на підлозі, до кінця не усвідомлюючи, що сталося секунду тому, слухняно рухаюся за Евансом.
У коридорі така сама темрява. Немає звичних мерехтливих червоних ламп аварійної системи, немає звуку, що сповіщає про те, що відбувається. Тільки віддалені постріли і крики на нижньому секторі, де не так давно пролунали вибухи. У повітрі стоїть важкий запах гару. Ми біжимо вперед, не зупиняючись ні на хвилину.
– Що відбувається? – запитання саме злітає з язика, і я обертаюся на шум.
Стукіт ніг на сходовому прольоті між блоками звучить як гуркіт. І Еванс різко тягне мене в протилежний коридор.
– А на що це схоже, Корде? Біжимо!
Я все ще не можу нормально віддихатися, але тіло діє на автоматі, і я мчуся слідом, намагаючись не заплутатися у власних ногах. Адреналін зашкалює, підживлюваний страхом. Ми минаємо ще кілька розвилок, перш ніж він різко гальмує, піднявши гвинтівку. А я врізаюся в його спину за інерцією, не встигаючи зрозуміти маневр. Квапливі кроки наближаються, і щойно з-за повороту з'являється фігура в чорному, Ітан стріляє. Влучання в ціль миттєво вибиває вартового, а я затримую подих, подумки підраховуючи тих, хто загинув з вини Еванса за останні кілька хвилин.
– Він мертвий? – пробігаючи повз, кидаю погляд на застигле обличчя об'єкта.
– Паралізований. Прийде до тями не раніше, ніж за годину-півтори.
Видихаю. Чомусь ця інформація трохи заспокоює. Ітан звертає, прямуючи до блоку, де серед кількох житлових відсіків проглядається прохід до чергового розгалуження коридорів. Зупинившись біля сходів, Еванс обертається до мене і серйозно дивиться в очі.
– Сховайся тут і чекай на мене, – вклавши в мою руку зброю, він підштовхує мене до невеликої ніші під сходами.
– Що? Ти куди? Почекай!
Я не довіряю йому, не розумію, що буде далі, але залишатися самій катастрофічно не хочу. Страх, що він не повернеться, а мене знайдуть, липкою субстанцією заповнює всередині, залишаючи невидимий слід.
– Еш, знаю, це складно, але прошу, довірся мені. – Стискає пальцями передпліччя, практично до болю. – Я скоро повернуся. Якщо тебе знайдуть – одразу стріляй.
Нова порція паніки вибухає в моїй свідомості, і я відчайдушно мотаю головою.
– Я... Я н-не можу. Не вмію.
– Просто тисни на курок. Не бійся. Ти зможеш!
Яка маячня! Просто цілковита нісенітниця. Ці кілька годин мого життя перевернули існування з ніг на голову. Контроль. Утилізація. Ітан. І зараз, із гвинтівкою в руках, у непроглядній темряві я готова збожеволіти. Чи може вже збожеволіла?
Секунду я ще розгублено дивлюся на нього, до кінця не усвідомлюючи, що відчуваю. Намагаючись розібратися в цьому шаленому калейдоскопі зі страху, болі і нерозуміння. Еванс швидко нахиляється, залишаючи на моїх губах змазаний поцілунок. А мене розриває від цього відчуття. Остаточно стираючи грань здорового глузду. Нам необхідно поговорити, розставити всі крапки над "і", але часу зовсім немає, щоб розкласти все по поличках. Я заплуталася, остаточно розгубилася від цього жесту і всього, що відбувається.
І поки не встигла оговтатися, Ітан швидко заштовхує мене під сходи, і мені доводиться присісти, щоб сховатися, а наступної секунди 2092 вже зникає за поворотом. Серцевий ритм вторить швидким крокам. Заглушує всі думки, і я міцно стискаю пальцями приклад, намагаючись знову знайти здатність дихати. Мені здається, за сьогодні я розучилася це робити. Звична функція організму постійно підводить. А все тіло здригається від неконтрольованого хвилювання.
Я чую шум, гуркіт постійно лунає з різних кінців міста, оглушаючи і стрясаючи стіни. Це схоже на якесь божевілля. Так, ми обговорювали з Ітаном підрив сервера, але я не припускала, що він втілить це в життя так скоро. Та й узагалі, чи можу я вірити цій людині? Яка весь час брехала, приховуючи своє справжнє обличчя. Тіло знову прошибає ознобом, і я заплющую очі до болю, до білих кіл. У пам'яті все ще прокручуються недавні моменти з камери утилізації. У голові звучать його слова, роз'їдаючи отрутою правди.
Він – агент Ребут-сіті. Той, хто намагався вбити мене. Брехав. Весь той час, поки я сліпо вірила його словам, він водив мене за ніс. Як я можу зараз довіряти йому? Що якщо це якась чергова витончена спроба знищити мене? Думки змішалися, а у скронях гудить від напруги. Втикаюся обличчям у коліна, намагаючись заспокоїтися. Плечі пораз здригаються від внутрішнього хвилювання, яке я не можу контролювати.
На сходах, просто наді мною, лунає тупіт, а вздовж хребта миттєво холоне від страху. Стискаю гвинтівку тремтячими пальцями і затримую дихання, яке, здається, звучить надто гучно і здатне видати моє місце знаходження. Тому закушую нижню губу до крові. Неприємний солонуватий присмак залишається на язиці, а вся увага обертається на слух, зосередившись на русі за межами ніші.
Хтось наближається, і доводиться стиснути зуби, щоб хоч трохи втихомирити тремтіння. Постать різко пірнає до мене, а я навіть не встигаю скрикнути, коли 2007 спритно перехоплює дуло зброї, спрямовуючи вбік. Тисну на курок занадто пізно, і куля врізається в стіну, рикошетом зачіпаючи перила. Різкий вдих викликає запаморочення.
– Корд, швидко за мною. Бігом! Зараз тут будуть вартові. Швидше.
Він хапає мене за руку, намагаючись вирвати з темного укриття, але я злякано вириваюся.
– Відпусти!
– Та послухай ти! Ітан попросив забрати тебе. Швидше! – він практично гарчить крізь зуби, ще сильніше стискаючи пальці навколо мого зап'ястя.
– Я не вірю. Він би прийшов сам.
– Давай! Немає часу сперечатися.
Ліам ривком висмикує мене з укриття, загрозливо насупившись. І швидко вихоплює зброю з моїх рук, обертаючись. Якраз у цей момент зовсім поруч із блоку з'являється страж.
Відвертаюся в бік тоді, коли за спиною проноситься перший гучний хлопок пострілу. Ліам штовхає мене до стіни, так що я боляче врізаюся плечем у металеву опорну балку. І прикривши мене – стріляє в чоловіка, постать якого з'являється в отворі. За його спиною миттєво виникають інші, і град пострілів оглушує, перебиваючи навіть пульсацію у скронях.
– Давай! Швидше.
– Де Ітан? – із двох зол я вибираю те, що здається менш небезпечним. Із них двох 2007 абсолютно не викликає довіри.
– У центрі управління. – Ліам смикає мене до себе, намагаючись скоріше сховатися звідси.
Частина свідомості опирається цій дії, але звук кроків підганяє, змушуючи погодитися. Зриваюся з місця, слідуючи за ним. Тепер я точно нічого вже не розумію, але інстинкт самозбереження діє чітко, і я продовжую бігти.
Поворот, ще один. Раптово аварійні лампи починають блимати, і 2007, вилаявшись, зупиняється. Я пригальмовую, обертаючись.
– Що таке? Що?
2007 озирається і, зціпивши зуби, стискає приклад. Відчуваю, як знову паніка забирає у свій полон мою свідомість.
– Рано! Щось пішло не так.
– Що? – його слова оглушують мене, паралізують.
"Що це означає?"
Ліам, мабуть, помітивши мій стан, продовжує далі пояснення, намагаючись перекричати гуркіт.
– Додатковий генератор спрацював занадто рано.
Уперше на обличчі 2007 я помічаю подібні емоції. Він так само як і я розгублений. Недалеко від нас, у сусідньому блоці, лунає шум голосів, а моє серце, здається, зараз проломить грудну клітину.
Ліам реагує швидко, підкинувши зброю, і щойно на сходах з'являються фігури в чорній формі, стріляє, відштовхнувши мене за спину. Я ж у паніці просто сідаю, закриваючи голову руками і затискаючи вуха. Постріл. І Ліам падає просто на мене, придавивши вагою знерухомленого тіла.
Біль пронизує від такого різкого удару. І на мить стіни коридору розмиваються перед очима. Вартовий поспішає в наш бік, утримуючи на прицілі, а я навряд чи можу поворухнутися. Під пальцями намацую гвинтівку, яка вислизнула з рук 2007 року, і обережно підтягую ближче, поки об'єкт у формі повільно наближається до нас. Він зупиняється за кілька кроків, і помітивши мій рух, наводить дуло. З останніх сил ривком підтягую зброю і тисну на курок, але затвор клацає. Однак наступної секунди лунає постріл.
Можу заприсягтися, що на мить заціпеніння повністю паралізувало. Я завмерла, чекаючи, коли куля, випущена вартовим, проріже мене наскрізь. Чи, можливо, вона вже досягла мети? Але я все ще відчуваю біль у тілі, придавлена вагою блондина. Страж падає, випускаючи з рук гвинтівку. І я чую тупіт, що наближається.
Страх змінюється полегшенням, коли я бачу Еванса.
– Лайно! Та якого?.. – Він швидко стягує Ліама, витягуючи з його грудей маленький стимулятор, який, судячи з усього, і є кулею. Чіпкий погляд проходиться по мені. – Ціла?
Я тільки киваю, бо всі слова зникли. І він допомагає мені піднятися на ноги. Волосся неприємно липне до обличчя, але я абсолютно не помічаю цього. Ітан хапає мене за плечі, швидко оглядаючи, і полегшено видихає.
– Що сталося?
Він підтискає губи і підтягує Ліама вгору, фіксуючи його руку в себе на плечі. Той абсолютно паралізований, і його тіло важким тягарем падає на Еванса.
– Генератор запустився раніше. Нічого не вийшло, – його погляд сповнений розчаруванням і безвихіддю.
– І що тепер?
На моє запитання він тільки засмучено хитає головою.
– Я не знаю, що далі. За п'ять хвилин система повністю відновиться.
Я чекала цього три місяці і тепер не можу повірити, що цей день настав і ви повертаєтеся вже з другою книгою ❤️
І найперше, що хочу сказати, що я страшенно скучила за Ешлі та Ітаном, і навіть трошки за Ліамом, бо він ще та загадка для мене 😄
Я так рада, що Ітан був щирим, хоча я поки зовсім не розумію, як так вийшло і закрутилося, що він з людини, що мала вбити Ешлі, став тим, хто готовий разом з нею підірвати Ребут-сіті. Невже і справді кохання здатне творити таке? Чи ви бережете ще секретики? А ви їх точно бережете 😅
Під кінець розділу я сиділа з круглими очима і тільки одним питанням. Чому не вийшло? Що буде далі? Після такого не тільки Ешлі чекатиме утилізація, а всіх трьох. Що ж вони тепер робитимуть?
І я просто у захваті від того, як епічно ви повернулися, з першого розділу одразу заряд адреналіну та переживання за героїв. Сподіваюся, що оновлення буде скоро, бо я вже не знаю, як засну 🫣