#СвітБезПочуттів #ВПроцесіНаписання
У моїй голові досі дзвенить думка про минулий чіп-контроль. Я не розумію, чому мене визначили саме до лабораторії. Після всіх позначок, незважаючи на штрафи та записи в особистій справі. Навіть після того, як я мало не знищила всю систему. Що таке сталося в моїй голові, що датчики, надіслали саме таку інформацію?
Я була готова до всього. Навіть якби мені винесли вирок камерою утилізації, я б здивувалася менше.
Металеві сходи з'єднують сектори між собою. Сотні розвилок, містків, переходів і тунелів є величезною системою під назвою Ребут-сіті. Піднімаюсь на поверх вище, минаючи блок "М".
Розпал дня. Цікаво, Джилл вже виявила мою пропажу? Втім, тепер вона не моя начальниця. Внутрішньо радію, що більше немає необхідності терпіти її завжди незадоволене обличчя. Центр забезпечення закритий для мене одразу після рішення комп'ютера. Моя перепустка анульована. Тим краще, адже працювати під керівництвом блондинки – це ще те випробування.
Сподіваюся лише на те, що мій новий керівник буде приємнішим і прихильнішим. Віритиму, що вона (або він) не буде псувати дані про мою роботу спеціально, намагаючись підставити чи списати і так скромний райдер. Минулого місяця мені довелося просидіти лише на воді та однокомпонентній каші, завдяки Джилл, яка, без зайвих роздумів, привласнила мої зароблені келони собі.
Незважаючи на установки та суворі правила, система не передбачала справедливості. Закон був на боці білявки. Просто тому, що її резюме бездоганне, а в її репутація немає недоліків.
Добре, що тепер це все лишилося в минулому. Один із плюсів такого раптового переходу до іншого рівня – я вже сьогодні зможу відпрацювати першу зміну. Наскільки мені відомо, то в біолабораторії робочий графік починається з дванадцятої. І я трохи пришвидшую кроки. Металеві сходи гудуть під грубою підошвою, а сірі прольоти відсіків мелькають перед очима.
Найбільший плюс системи Ребут-сіті – відсутність уподобання, та власності. Жодних особистих предметів. Нічого. Ще вранці я прокинулася в одному житловому відсіку, а вже ввечері ляжу спати в іншому. Нічого незвичайного. Це найпоширеніша практика, головний принцип статуту нашого світу. Мені навіть не довелося повертатися до кімнати, щоб збирати речі. Їх у мене просто немає. Навіть усміхаюся, подумки шкодуючи тих, хто стоїть на посаді керівників блоками. Адже у них все складніше. Райдер дає змогу придбати додаткові привілеї. Але цим і ускладнюючи існування.
Коли з'являється вибір – це викликає сумніви.
Я ніколи не сумнівалася в тому, що я маю надіти, виходячи з сектора на зміну. Один варіант – єдиний вибір. Все просто. Навіщо оточувати себе зайвими предметами, якщо будь-якої миті тебе можуть перевести на іншу посаду? Та й у камеру утилізації не можна взяти із собою нічого. Ми приходимо в цей світ самотужки і так само йдемо з нього. Неможливо забрати із собою зайву пару черевиків чи додаткове квадратні метри житлового відсіку.
Нумерація блоків свідчить, що мені залишився лише один проліт до пункту призначення. І я, надихнувшись цією думкую, тільки прискорююсь, кинувши погляд на тонку смужку на зап'ясті.
Встигаю.
Лише один коридор, і я на місці. Усього один поворот... Один сходовий проліт. Світло тьмяних ламп починає блимати і через секунду тухне, поглинаючи в темряву сходи.
Страх.
Він паралізує мене, змушує зупинитись. Раніше подібне не відбувалося. Так, у Ребут-сіті періодично відбуваються збої. Але ніколи ще не було такого, щоб якийсь із блоків або переходів повністю був відключений від електроживлення. Часто кліпаю очима, намагаючись відновити фокус у темряві.
Повинні бути аварійні лампи! Адже вони повинні працювати, незважаючи ні на що? І чому зараз тут таке темно?
Відповіддю мені служить поштовх у спину. І я просто лечу вперед, широко розставивши руки. Ледве утримую рівновагу, хапаючись спітнілими долонями, прихованими під шаром латексу, за залізні перила сходів. Я навіть закричати не встигла від несподіванки. У скронях пульсує, а тіло пробиває тремтіння.
Лампи починають блимати червоним світлом, переходячи в аварійний режим. Озираюся – але на сходах немає нікого, крім мене. Так само і коридор поруч абсолютно порожній. Пульс зашкалює, а я готова зараз порушити ще десяток пунктів статуту і просто розплакатися.
Стрес розповзається по шкірі, пробиваючи дрібними імпульсами кожен сантиметр тіла.
Дивлюся вниз. Там залізними витками йде глибоко під землю частина міста. Я навряд чи можу розглянути нижні яруси. Дуже високо. Якби я зірвалася звідси, то шанси залишитися живою у мене були б мізерні. Руки тремтять, і я продовжую стискати поручні.
- З вами все гаразд?
Чоловічий голос виводить мене зі стану прострації, і я навіть здригаюся від несподіванки. Піднімаю погляд і в секунду потопаю в блакитних очах. Вони просто втілення ідеалів статуту: кришталево чисті, такі глибокі, пронизливі.
- Об'єкт, ви мене чуєте?
Чоловік підійшов ближче, трохи помахавши рукою біля мого обличчя. Поки що я, не відриваючи очей, вивчала незнайомця.
Високий, статний. Його волосся було набагато світлішим за моє, хоча відтінок був темнішим, ніж того вимагали правила. Проте, зважаючи на все, чоловік нічого не робив для того, щоб відповідати системі. Це захоплювало і обурювало одночасно.
З раннього періоду нам говорять лише про правила, рівняючи всіх під один ідеал. І як дивно бачити серед однотипної громади когось, хто виділяється. Можливо, бездоганний колір очей компенсує його різницю із кольором волосся. У будь-якому випадку чоловік виглядає практично каноном нашого суспільства. Почуваюся поруч із ним неповноцінно. Адже, на відміну від нього, мені до ідеалів дуже далеко.
- Дивись на мене! Я лікар. І я не завдаю шкоди.
Махнув рукою прямо перед моїм обличчям, змушуючи нарешті вийти зі ступору. Паніка зсішавшись зі страхом відступають на другий план. І я відводжу погляд від його обличчя.
- Я...
- Так, добре. Я 2092. Дихай глибше! І заспокойся.
- Я 2104.
Це єдина інформація, яку я змогла видавити з себе. Зігнувши брови, лікар зупинився. Пройшовся поглядом по моїй фігурі, оцінюючи. Я не знаю, що відбувається в його голові, відзначаючи тільки, як він трохи підтискає губи, дивлячись на мене.
Схоже, слава летить далеко за мене. А я думала, що про той випадок із видаленими файлами вже всі забули.
- Що сталося?
- Світло згасло, і хтось штовхнув мене...
Бачу, як його емоції змінюються, зупиняючись на відвертому скепсисі. Він мені не вірить!
- Світло згасло?
– Так.
Розумію, як це безглуздо звучить. Але ж це правда?
- І хто міг штовхнути тебе, якщо тут, крім тебе, і мене немає нікого?
Він обводить поглядом довгі сходи, і на його обличчі знову з'являється зневага.
Ну от... А до того, як я назвала номер, розмовляв зі мною по-іншому
І як тепер вірити у праведну місію міста, якщо мої слова розцінюють як невдалий жарт? З усіх динаміків щодня після закінчення дня ллється інформація про рівність і славну місію людства. І мені вже нудно слухати це, бо щодня я стикаюся з відвертою зневагою. Немає жодної рівності і бути не може!
- Не віриш мені?
Чоловік хмикає, склавши руки на грудях. Тільки зараз я звертаю увагу, що його одяг відповідає працівникам рівня "В". Сорочка, темні штани. Все говорить про те, що переді мною не просто працівник, а хтось із вищих.
- Ну і добре! Мені потрібно в блок "В". Чи не підкажеш, де житловий сектор?
Знову стискає губи, але вже нічого не каже, а просто киває головою у бік коридору.
Ну і на тому дякую.
Я швидко розвертаюсь і прямую у вказаному напрямку, але щось змушує мене обернутися і, гнівно блиснувши очима, вимовити:
- І, між іншим, я не брехала!
Швидкі широкі кроки, і я вже біля посту охорони блоку. Процедура знайома. Сканер прочитує інформацію, і далі я йду між житловими кімнатами, минаючи сотні однотипних сірих дверей. Поки не помічаю ту, яка мені така потрібна. Панель поруч світиться зеленим, і я зупиняюсь біля свого нового житла.
Тут все так само як і в іншому блоці. Хіба що речі тепер матиму інші. Замість непоказного комбінезону – штани, сорочка та халат.
Проводжу пальцями по тканині, трохи прикусуючи губу. Коли я проходила навчання – завжди мріяла про те, що колись буду однією з великих учених, які все-таки відродять нашу расу.
Я щиро вірила в ідеали нашого суспільства, поки це саме суспільство не втоптало їх куди глибше.
Скинувши старі речі, відправляю їх у сміття. Машинка відразу затягує комбінезон, в секунду спалюючи тканину. Кидаю погляд на зап'ястя – Дванадцять нуль сім.
Вітаю, Еш! Ти запізнилася в перший же день.
Швидко накинувши нові речі, слідую за навігацією до лабораторії. Намагаюся подолати відстань якнайшвидше, щоб не склопотати штраф у перший же день. І з подивом зупиняюся, коли помічаю біля входу знайому постать. Жаклін Рід власною персоною.
Що вона тут робить?
А поруч з'являється той мій рятівник, якого я зустріла на сходах.
Ну звісно!
Закочую очі, намагаючись якнайшвидше добігти до входу в лабораторію.
- О, об'єкт 2104?
Рід із традиційною усмішкою піднімає руку, спрямовуючи голограму так, щоб я бачила цифри. Дванадцять двадцять.
От трясця!
Навмисне цокнувши язиком, блондинка кинула зневажливий погляд у мій бік.
- Сподіваюся, Ешлі, ви розумієте, що ваш начальник може списати з вас штраф.
Який штраф? Це означає, я працюватиму собі в мінус. Адже щоб списувати, необхідно мати те, що списувати. А в мене просто цілковитий нуль.
– Так. Надалі я не запізнюся.
- Звичайно. До речі, познайомтеся, - Вона із захопленням подивилася в бік того самого "лікаря-грубіяна", - це ваша нова підопічна, Ітане. Об'єкт 2104, Ешлі Корд. Ви, мабуть, чули про неї.
Закочую очі в черговий раз.
Ну, звичайно... По-іншому і бути не могло!
Чому саме він? Мені просто хотілося розвернутися і піти, або зістрибнути вниз зі сходів. Жаклін подивилася в мій бік. Мені здалося, чи на її обличчі на мить проскочила злісна усмішка?
– Ешлі, це ваш керівник – Ітан Еванс, об'єкт 2092.
Чоловік стріляє в мене своїми безмежними блакитними зіницями. Окутує поглядом мою особу, уважно розглядаючи, зацікавлено. Краї його губ розтяглися в ледь помітній хитрій посмішці.
Що? Він що, посміхнувся зараз?
Поки що я різко відчуваю нестачу кисню. Намагаюся не показати свого хвилювання. Ніяких емоцій! Хоча один тільки погляд мого керівника змушує мене почуватися ніяково. Пробуджує дивне тремтіння всередині.
Ні, мені терміново необхідно навідатися для перезавантаження контролера емоцій.
- Що ж, Ешлі. Радий знайомству.
Простягає мені електронний бланк завдань, ще не розриваючи зорового контакту.
Відчуваю легке тремтіння в колінах. І простягаю руку, щоб взяти завдання на зміну. На секунду наші пальці стикаються, і це посилає черговий розряд всередині. Ох, що за нісенітниця відбувається зі мною?
Ітан повертається до Рід і, трохи схиливши голову, прощається.
- Евансе, сподіваюся ви вживете заходів щодо об'єкта 2104. Запізнюватися в перший же день... - блондинка манерно розводить руки в сторони, - І як так сталося, що контроль визначив її саме сюди?
- Не сумнівайтеся, Жаклін. Тепер об'єкт 2104 повністю під моїм керівництвом.
І знову цей пропалюючий погляд. Піднімаю підборіддя вище, зустрічаючись із холодною зброєю його очей.
Приємно познайомитися, Ітан Еванс.