Дисплей спалахує, а моє серце відчайдушно летить донизу, поки 2007 гортає файли в пошуках необхідного. Намагаюся дотримуватися дистанції, але раз у раз визираю з-за спини блондина, щоб роздивитися, що саме він читає зараз. Сподіваюся, він не знайде нічого такого, що може зашкодити Евансу чи мені. За кілька днів, які Ітан возився зі зламом системи, для того, щоб підготувати пристрій до встановлення блокеру, я не вникала в програми, які тепер є на пристрої.
Чоловік розвертається і з абсолютно непроникним виглядом відходить трохи вбік, дозволяючи мені підійти ближче. На обличчі немає жодних емоцій, а яскраво блакитні очі абсолютно нічого не виражають. Я ж немов готова провалитися зараз на рівень нижче.
Я боюся зробити крок. Боюся, що там відкрито файл зі встановленням відводу від сервера. Але коли все-таки збираюся з духом, бачу звичну таблицю, які мені доводиться заповнювати щодня.
– Виконуйте завдання, об'єкт. І не забувайте, що місія міста лежить на плечах кожного з нас.
Підходжу ближче і вводжу необхідні символи. Намагаюся не видавати нервозності, але мені страшенно некомфортно перебувати поруч із 2007. Він так і продовжує стояти біля мене, уважно стежачи за кожною дією. Уперше я подякувала правилам за те, що чорний латекс приховує пальці, адже тоді не так помітно, як вони тремтять.
Від погляду блондина мені не по собі. Я відчуваю незручність, коли він ось так стоїть наді мною, пильно розглядаючи. Весь час, поки я заповнюю таблицю, він невідривно сканує дисплей. Усі сорок хвилин контролює мої дії. І я починаю потроху скаженіти від такого нагляду і присутності 2007 у нашій з Ітаном лабораторії. Я так звикла, що в цьому нашому таємному світі ми працюємо вдвох, що присутність ще когось здається неправильною.
– Ви зробили помилку в попередній графі.– Від його голосу неприємно зводить вилиці, і я гортаю файл назад у пошуках тієї самої помилки.
– Добре, що ви помітили. Інакше довелося б переробити весь звіт.
Не дивлячись на 2007, виправляю один символ, який ввела випадково. І зціпивши зуби так сильно, що стає боляче, натискаю "зберегти". Спеціально повільно виконую роботу, щоб не залишати його поруч із комп'ютером Еванса, не підпускати до історії дій.
– У вашому щоденному звіті вказано пристойний обсяг роботи, який дозволяє підвищити райдер. Але, судячи з того, як ви виконуєте завдання, ваш керівник переоцінює ваші інтелектуальні здібності та можливості.
Я вже відкриваю рота, щоб відповісти щось, але сигнал сповіщає про прибуття ліфта, і я обертаюся. Металеві пластини від'їжджають убік, і в лабораторію входить Еванс.
Серцебиття миттєво прискорюється, і я навіть неусвідомлено роблю невеликий крок в його бік. Але вчасно приходжу до тями. Якби я зараз зірвалася з місця в присутності 2007 – це викликало б багато зайвих запитань і явно принесло б нові проблеми.
Ітан навіть не дивиться в мій бік, зберігаючи на обличчі маску абсолютної незацікавленості та холоднокровності. Проходить уперед і зупиняється біля того самого стелажа, який зараз закриває частину проходу. Кожен його крок вивірений і наче запрограмований, і я щоразу дивуюся тому, як Еванс вміє контролювати свої емоції в присутності інших.
– 2092? Сподіваюся, ваш стан покращився. Робота вимагає абсолютної уваги з вашого боку.
Легко кивнувши, блондин нарешті відійшов від мене, прямуючи в бік виходу. Але дійшовши до стелажа, зупинився поруч з Ітаном. На секунду мені здалося, що їхні погляди зустрілися в якомусь тільки їм відомому діалозі.
– Безсумнівно. Мій фізичний стан відповідає нормі, і я готовий продовжити роботу на благо Ребут-сіті.
Голос Ітана звучить чітко, як зі щоденних пропаганд після робочої зміни. Він говорить про роботу на благо, а я тільки підтискаю губи. Чомусь ця фраза викликає в мені огиду.
Щойно 2007 залишає лабораторію, і кабіна від'їжджає нагору, я миттєво кидаюся в бік Еванса. Не можу втриматися і притискаюся до нього. Увесь ранок я не знаходила собі місця. Стільки всього встигла вигадати, прокрутити в голові. Я хвилювалася. Напевно, тепер постійно буду в такому стані, знаючи, що особова справа 2092 вичерпала ліміт міток.
– Привіт, Еш.
Проводить долонею по спині й утикається носом у мою маківку, ще ближче притискаючи мене до своїх грудей. А я просто насолоджуюся цим моментом, цією короткочасною близькістю. Нашою таємницею.
– Де ти був?
– У санчастині.
Відповідає абсолютно спокійно, поки я вкотре відчуваю дивну суміш емоцій. Страху, частку полегшення від того, що він поруч, нерозуміння, і, зрештою, просто інтересу. Піднімаю очі, тут же вдивляючись у власне відображення в його зіницях.
– Щось сталося? Ти не попереджав вчора, що збираєшся сьогодні відвідати медичний відсік.
– Не хвилюйся, зі мною все гаразд.
Кілька разів проводить долонею між моїми лопатками вгору і вниз уздовж хребта, викликаючи приємні відчуття. Поки я видихаю з полегшенням.
– Навіщо тобі треба було туди йти? Ти погано почуваєшся?
Посмішка торкається чоловічих губ, і Еванс запускає руку в кишеню халата. Потім витягує її і розтискає пальці, демонструючи маленьку пластинку з платою, зовсім невелику за розміром. І я з нерозумінням спрямовую погляд на цю дивну штуку.
– Що це?
– Поруч із санчастиною нашого рівня найближчий сервер. Колись я особисто встановлював блокери вентиляційних систем там.
Ітан простягає маленьку невагому схему, вкладаючи її в мою долоню. Піднімаю погляд на чоловіка, потопаючи в бездонній блакитній райдужці.
–Ти хочеш сказати, що...? – здогадка одразу ж пронизує свідомість голкою, впускаючи нові страхи. – Ти зняв його? Забрав із сервера?
Задоволено посміхнувшись, Ітан тільки киває головою. А мене просто переповнюють емоції.
– Ітане! Ти з глузду з'їхав? А якби тебе помітили? – підвищую голос від хвилювання і починаю ходити лабораторією. На секунду уявляю, що могло б статися, якби його справді виявили, і мене прошибає холодним потом. – Ти розумієш? Якби тебе побачили? Вони ж... Тебе ж просто утилізували б. Там камери!
– У тому місці, де я був – ні. Я все прорахував, тому ймовірність, що мене могли помітити дуже мала.
Спостерігаючи за моїми рухами, він спирається на стільницю й одним дотиком до дисплея згортає голограму з таблицею.
– Але ж вона є. Навіть якщо це один відсоток зі ста, все одно це ризик. Стоп! Ітане, ти ж сказав, що був у санчастині? Якщо перевірять?
Закушую губу і стиснувши пальці з такою силою, що навіть крізь шар рукавичок нігті впиваються в долоні, я зупиняюся на мить, щоб вдихнути і вгамувати паніку, що наростає.
– І що? Я там дійсно був. В особовій справі є відмітка про відвідування лікаря сьогодні, – складаючи руки на грудях, він знову задоволено усміхається. – Тим паче, що голова контролю сама дала наказ пройти додаткову комісію фізичного стану, це лише зіграло нам на руку. Вирішив, що найкращий час – початок змін, коли ймовірність зустріти когось найнижча. Всі стражі зайняті контролем об'єктів на пропускних пунктах, а наступний рейд лише за двадцять хвилин після початку роботи. Цього достатньо було щоб забрати блокер і спокійно пройти процедуру перевірки. Я знав, що роблю.
Його пояснення звучать логічно, та і дійсно все досить продумано. Але все одно це не відміняє мого хвилювання. Зупиняюся за кілька кроків від чоловіка і різко розвертаюся, вдивляючись у його обличчя.
– Чому ти не сказав мені? Якщо задумав це, чому не попередив?
Він лише проводить пальцями по щетині, невідривно дивлячись на мене, а потім відходить від столу, зупинившись поруч.
– Якби я сказав раніше, то ти хвилювалася б менше?
Невагомо проводить пальцями по моїй щоці, і я миттєво тану від цього дотику. Мурашки проходяться по шкірі, розганяючи кров по венах у прискореному темпі, коли його рука зупиняється на чутливій зоні під вухом.
– Ні...
Видихаю фразу пошепки, вловлюючи відблиски в блакитних очах, вбираючи в пам'ять його риси, зберігаю цей образ усередині.
– Ось бачиш. Тому й не сказав. Плюс додатково перестрахувався. Адже, якщо б щось пішло не за планом, і мене спіймали, то до тебе не було б жодних претензій. Ти не знала про мої плани, і жоден допит цього б не виявив.
Забирає маленьку схему, міцно затиснуту між моїми пальчиками, і повертається до робочого місця.
– Я боялася, що 2007 виявить щось у твоєму комп'ютері.
Ітан тільки хмурить брови, кидаючи короткий погляд у мій бік, поки вводить якісь цифри в рядок пароля.
– 2007 переглядав файли?
– Так...
Замислившись, чоловік тарабанить пальцями по металевій поверхні, вистукуючи химерний ритм.
– Цікаво. Ну гаразд. Він би нічого не знайшов. Без цього, – вказує рукою в бік мікросхеми, – нічого не вийшло б. Програми, через які я намагався зламати сервер, не працюють без блокера. І навіть якби він виявив якусь із них в архівах, це нічого не довело б. Вони у вільному доступі в користуванні лабораторії. Іноді необхідні, щоб відсіювати зайву інформацію, що надходить зі звітів. Тому, що б не шукав 2007, цього там немає.
2092 опускається навпочіпки і, рухаючи захисну панель під столом, витягує кілька дротів і перехідників. Встановивши плату в один із роз'ємів, швидко повертає вміст назад, закриваючи кришку.
– А ось тепер інша справа. Необхідно виконати завдання по зміні, і коли буде вільний час, можемо пошукати інформацію.
Швидко звіряючись із завданнями, я підключаю чергову капсулу, і в резервуар одразу ж набирається блакитнувата рідина. Відкриваю клапан і пінцетом вкладаю в необхідний відсік біоматеріал. Маленька біла кулька посередині миттєво потопає у воді. Пізніше захисна оболонка цієї кульки розчиниться, і почнеться процес дозрівання ембріона. Коли прийде час, то буде проведена перша перевірка. Скринінг, що дає змогу визначити норми розвитку. І саме від неї залежить, які з цих ембріонів продовжать цикл у капсулі, а які підуть у нашу лабораторію на аналізи та досліди.
Останній пункт виконано, і я якомога швидше поспішаю опинитися біля дисплея. Очікування і передчуття змішалися в мені, витісняючи всі інші думки. У мене така кількість запитань, що я боюся, навіть із блокером, ми не знайдемо на них відповіді.
Ітан стоїть біля свого робочого місця, виправляючи в голографічному коді помилки. Скрививши губи, чоловік вносить дані в таблицю і натискає "зберегти". Коли він обертається, я бачу в його погляді ті самі емоції, які відчуваю сама. Еванс так само як і я чекав на цей момент.
Згорнувши всі файли, він обережно висмикує тонкий червоний дріт, укладаючи його поруч із роз'ємом. На дисплеї нічого не відбувається, і Еванс полегшено видихає.
Потираючи руки через рукавички, заносить пальці над клавіатурою, вбиваючи перший запит у пошуковику:
"Планета Земля до катастрофи"
На дисплеї з'являються яскраві зображення пейзажів. Приємний жіночий голос описує те, що відбувається на відео, вживаючи якісь незрозумілі слова і терміни, які ми одразу звіряємо на іншому дисплеї. І я зачаровано стежу за тим, як змінюються краєвиди, вслухаючись у кожне слово, зіставляючи його із зображенням. Міста, природа.
Це нове і невідоме для мене раніше. Під час навчання нам не показували цього. Не розповідали про такий світ, яким він був "до".
Я підходжу ближче, із захопленням розглядаючи зелень на картинці. Хочеться простягнути руку, доторкнутися. У Ребут-сіті немає рослин. Тільки на рівні ферм можна побачити незвичайні бліді ледь зеленуваті листочки. А там, на екрані, по всій планеті переважає не метал і пластик, а рослини. Величезні площі засаджені деревами. І в мене перехоплює подих, коли картинка зелених лісів змінюється зображенням безкрайніх океанів. Голос за кадром розповідає про коралові рифи, і мої очі не встигають стежити за великою кількістю істот, що мешкають у блакитних водах. Роблю вдих і підношу пальчик до дисплея. Але моментально прибираю руку. Чорний латекс на тлі безкрайньої синяви виглядає недолуго і дивно, несумісно.
– Ітан... - голос мій трохи схвильований. Я не уявляю, як вимовити наступні слова. – Я можу...?
І все-таки останнє слово так і застряє в горлі, а до щік приливає жар, поки я поспішно опускаю погляд. Не треба було говорити про це. Швидкоплинне дивне бажання, що межує зі здоровим глуздом.
Замість відповіді Еванс перехоплює мою кисть і обережно тягне за край рукавички, без подальших пояснень розуміючи суть мого запитання. Тонка перепона зісковзує, і я роблю глибокий вдих.
Це до божевілля дивно відчувати оголеною шкірою дотики чужих пальців. Я й досі не можу звикнути до цього. Дихання перехоплює, коли з клацанням швидко звільнивши свої пальці від ненависного прошарку, Ітан проводить фалангами по моїй неприкритій долоні. Це лоскотно, але дотик дуже легкий. І я не можу відірвати погляд від його пальців, які торкаються моєї шкіри. Напевно, тепер ця картинка знову буде приходити мені вночі.
Коли я піднімаю очі, зустрічаюся з його поглядом. І я тепер можу описати колір його райдужок. Вони глибші, ніж океан, що щойно транслювався на дисплеї. Вони набагато красивіші, ніж те нескінченне небо, яке я бачила щойно вперше.
Нереально, дивно, дико. Під час навчання нам розповідали коротко про планету. Але це була загальна інформація. Зараз же, дивлячись на те, що відбувається на екрані, я чітко розумію різницю. Тут, у сірих стінах Ребут-сіті немає життя. Тут немає й малої частки кольорів, що існували колись.
Очі від незвичності болять, адже стільки відтінків я не бачила ніколи.
Коли відео закінчується, Ітан знову відкриває пошук і вводить новий запит.
"Люди"
Я підходжу ще ближче до екрана, і поки картинки змінюють одна одну, здивовано спостерігаю за тим, що відбувається.
Без рукавичок, без чипів. Вони всі абсолютно різні. З темним кольором волосся і навіть шкіри. Я вперше бачу таку людину, і в мене навіть дар мови пропадає. Вони всі мають дивний вигляд. Руді, кароокі, високі й низькі. Молоді й навіть... Коли на екрані постає зображення літньої жінки, у мене просто зникають слова. Вона така... Дивна. Шкіра вкрита глибокими борознами зморшок, волосся вибілене в попелястий колір, і очі - вони такі незвичні, трохи каламутні, наче давно слід було б замінити кристалик зіниці або провести операцію зі зміни райдужки. Але ось ця недосконалість, такі нереальні відмінності настільки природні. Наче це нормально.
А далі я просто затримую подих і спираюся долонями об поверхню стільниці. Піддаюся ближче, практично торкаючись екрана носом. Люди...
Вони посміхаються! Говорять. Торкаються одне одного. Так само, як ми з Ітаном тримаються за руки. Я бачу, як при зустрічі вони обіймаються. Зовсім не боячись і не соромлячись, проявляють емоції. Розмовляють, сміються, плачуть. Не приховують цього, просто роблять. Хочеться плакати. Плакати від того, що колись люди були вільні. Могли без заборон торкатися, говорити, обійматися. Усе це було звичайними діями.
Зображення змінюється.
Я дивлюся, як у відео люди рухаються удвох під звуки. Це не мова, не просто хтось говорить на задньому плані. Звуки тягучі, вони виходять із невідомих для мене раніше пристосувань. Якісь з них, легко тримати в руках, і торкаючись тонких струн, видавати переливи звуків. Інші – великі, громіздкі. І кожен неповторний. Це дуже красиво. Ніколи раніше не чула нічого подібного. Я не знаю що це, але мені дуже подобається те, як це звучить. А ще, подобається спостерігати, як рухається пара. Синхронно. Дуже чуттєво. Їхні рухи плавні, гармонійні й просто зачаровують.
На другому екрані Ітан шукає інформацію про те, що відбувається.
"Музика"
Дивне слово, яке характеризує ось це дивовижне звучання. Нове і раніше невідоме поняття, про яке я дізналася сьогодні.
"Танець"
Ті самі рухи під музику. Одне за одним ми переглядаємо десяток подібних відео. Десь люди танцюють швидко, виконують неймовірні рухи, так що захоплює подих. А потім починається дуже повільна, така зачаровує мелодія, що по шкірі проходить мурашками хвиля. На очі виступають сльози, і я розумію, що не чула нічого прекраснішого.
Відчуваю дотик Ітана до руки і відриваю погляд від екрана.
– Спробуємо?
Це так хвилююче, дивно, дуже незвичайно. Я роблю крок і стаю ближче. Еванс ставить відео на паузу і, дивлячись на екран, притягує мене до себе, поклавши долоню мені на поперек. Дихання збивається, коли я знову відчуваю його близькість.
Несміливо кладу руки йому на плечі і завмираю, коли відчуваю, як його долоня торкається моїй талії. Це так незвично, заборонено... Приємно.
Вмикається відео, і приміщення лабораторії наповнюється тихим звучанням мелодії. Маленький крок, і я йду за цим рухом, вторячи зображенню на екрані. Спочатку я постійно відволікаюся на відео, намагаюся повторити точно як там, але виходить погано. І я раз у раз наступаю на ноги Ітана, розчаровано зітхаю і засмучуюся. Проте він нічого не каже, ніби не помічаючи того, що я вкотре наступила йому на ногу.
– Ешлі заплющ очі, будь ласка. – Промовляє пошепки і його слова торкаються мого обличчя, змушуючи знову зашарітися.
– Навіщо?
– Просто розслабся.
І я виконую прохання. Заплющую очі, розслабляюся, довіряю. Він трохи притягує мене ближче, притискаючи до себе. Дозволяю йому керувати моїм тілом, рухатися повільно, слідуючи в такт за мелодією. І немає нічого в цьому світі більше. Тільки ця мить і руки Ітана, що утримують мене, захоплюють і ведуть все далі до прірви, в яку я готова зірватися без жодного сумніву, якщо він буде поруч. Мелодія закінчується, а ми просто продовжуємо легкі рухи. Похитування, просто без будь-якого упору на техніку. Так, як відчуваємо. Як комфортно.
Я відчуваю його дихання, тепло його тіла під моїми долонями і жар, що виходить від його рук. Це танець на межі невагомості, на межі нашого знищення в дурній системі Ребут-сіті.
Кожен раз я готова розтанути від того, що відбувається між Ешлі та Ітаном 😍 Так приємно спостерігати за тим, як розвиваються їх стосунки, як разом вони пізнають щось нове і невідоме для себе і разом з цим ще більше помічають безглуздість системи Ребут-сіті, сподіваюся, що вони просто зламають цю систему